2008 m. liepos 7 d., pirmadienis

I dalis - Kaip išvengti neplanuotų išlaidų, nuomojantis automobilį?

Automobilio nuomos užsakymas

Planuoti savo išlaidas automobilio nuomai reikia pradėti nuo pat pirmojo žingsnio - užsakymo. Čia patarčiau vadovautis šiomis pagrindinėmis taisyklėmis:

Taisyklė 1: Automobilį visada užsisakykite iš anksto. Kai tik žinote savo kelionės planus, nedelskite su užsakymu. Taip Jūs gausite tokį automobilį (ar automobilio grupę), kokio norėsite - net jeigu Jums atvykus tokios grupės nebus (suplanuoti automobiliai patenka į avarijas, sugenda, laiku negrįžta iš ankstesnės nuomos, išvažiuoja su kitais klientais...), gausite taip vadinamą pagerinimą (upgrade) - didesnį automobilį už tą pačią kainą. Be išankstinio užsakymo tokiu atveju Jums tiesiog pasiūlys brangesnį automobilį.

Taisyklė 2: Nepulkite į glėbį pirmai pasitaikiusiai automobilių nuomos kompanijai ar brokeriui. Visuomet išsinagrinėkite bent jau tris pasiūlymus. Priimti teisingą sprendimą galėsite tik įsigilinę į visus aspektus: kainą (jos dydis, kas į ją įtraukta, o už ką teks mokėti papildomai), įmonės patikimumą (jei apie nuomos kompaniją ar brokerį nieko nežinote, pasidomėkite jų istorija, patirtimi, rekomendacijomis, jei yra galimybė - klientų atsiliepimais).

Taisyklė 3: Išsirinkite tinkamą savo kelionei automobilį. Visuomet pagalvokite, kiek Jums teks nuvažiuoti išsinuomotu automobiliu, keliese keliausite ir kiek turėsite bagažo. Viskas turi tilpti į Jūsų išsirinktą automobilį, o vairuotojas ir keleiviai turi jaustis patogiai. Nesitikėkite, kad užsisakę mažą pigų automobilį, ten nuvykę gausite pagerinimą (upgrade). Jei norėsite vietoje pakeisti užsakytą mažą automobilį į didesnį, autonuomos kompanija nepraleis progos tuo pasinaudoti, ir už šį malonumą Jums tikrai teks permokėti.

Taisyklė 4: Visada perskaitykite nuomos sąlygas, pateiktas prieš galutinai užsakant automobilį. Yra apribojimai vairuotojo amžiui ir dažnai taikomi mokesčiai, jei Jums mažiau nei 24 metai. Yra apribojimai įvažiuoti į tam tikras šalis su išsinuomotu automobiliu ir pan. Yra kompanijų, kurios oro uoste neturi biurų ir Jus gali pasitikti atvykimo salėje su pasitikimo lentele "Meet and greet service". Turite visą tai žinoti.

Taisyklė 5: Išsiaiškinkite visus galimus papildomus mokesčius. Turite iš anksto apsispręsti, ar vairuosite vienas ar keliese, reikės Jums vaikiškos kėdutės, ar ne, išvyksite iš šalies, kur nuomositės automobilį, ar ne, prisiimsite atsakomybę (paprastai draudiminės frančizės dydžio) ar norėsite už papildomą mokestį ją sumažinti, ar automobilį pasiimsite darbo laiku, ar savaitgalį ir t.t. Nepalikite nenumatytų dalykų, kurie gali kainuoti (jie išvardinti temoje apie kainodarą).

Taisyklė 6: Užsisakę automobilį, būtinai atsispausdinkite vaučerį, įrodantį, kad paslauga yra dalinai ar pilnai apmokėta, o jei užsisakant nereikia mokėti (retai, bet pasitaiko) - užsakymo patvirtinimą. Turite turėti popierinį užsakymo įrodymą atsiimdami automobilį net ir šiame kompiuteriniame amžiuje.

Taisyklė 7: Perskaitykite viską, kas parašyta vaučeryje. Ten nėra nereikalingos informacijos. Automobilių nuomos kompanijos neprisigalvoja naujų sąlygų ar mokesčių Jums atvykus. Dažniausiai nesusipratimai įvyksta tik dėl to, kad klientai kažko nežino.

Jei Jums kyla klausimų jau padarius užsakymą - ne bėda. Visada galite kreiptis į kompaniją, kurioje užsakytas automobilis. Jums būtinai atsakys ir, jei reikia, patars.

2 komentarai:

  1. laba diena, Vokietijoje AVIS nuomojant automobili nurodeme laika kada pasiimsime, o jeigu mes atvaziuosime anksciau arba veliau, nes sunku numatyti tokios keliones trukme, ar nebus papildomu keblumu (mokesciu)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nuomos kompanijos yra įsipareigojusios laikyti automobilį 1 val. nuo užsakyto laiko. Vėliau užsakymas atšaukiamas, o kliento sumokėti pinigai negrąžinami, nes tokioje situacijoje kaltas klientas - pats nepasirodė laiku. Jei matote, kad vėluosite daugiau nei valandą, privalote paskambinti nuomos kompanijai (vaučeryje turi būti kontaktinis telefonas) ir informuoti, kada iš tikrųjų atvyksite.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.